събота, 6 април 2013 г.

Пирог с гъби

Очарована съм от този пирог. За първи път го правя, но е изключително пухкав и вкусен.
Рецептата видях от тук. Алия има прекрасни рецепти.
В случая аз замених пилешкото с гъби.
Ето и продуктите:
100 мл. топла вода;
щипка захар;
1 пак.суха мая;
2 с.л. сметана за готвене;
1 яйце;
1/2 ч.л. сол;
50 гр. размекнато масло;
брашно за получаване на меко тесто /около 500гр./;
1 жълтък за намазване.

За плънката:
400 гр. гъби;
1 връзка пресен лук;
50 гр. масло;
2 с.л. брашно;
500 мл. прясно мляко.

Приготвяне:
Разтваряме маята в топлата вода и захарта. В купа слагаме всички продукти за тестото без брашното и разбъркваме. Започваме да добавяме брашно и бъркаме, като се сгъсти повечко доомесваме меко тесто. Слагаме го в купа на топло, покрито с фолио, да втаса.
След като е втасало, отделяме 2/3 от тестото и го разточваме, слагаме го в намаслена и набрашнена тава, така че краищата да са по-високи и да излизат малко от тавата.
Тук е добре да отбележа, че за долната част може да отделите и повече от тестото, може да не го разточвате на много тънко, тъй като плънката е влажна и долната част е добре да е по-дебела. Освен това после като прегънем отгоре краищата и сложим останалото тесто и отгоре се получава по-дебел пласт.
Правим си плънкато по следния начин:
В малко масло зачервяваме гъбките за кратко, добавяме нарязания пресен лук и дърпаме от котлона. Овкусяваме със сол и черен пипер на вкус.
В малка тенджерка слагаме малко масло да се разтопи, добавяме 2 с.л. брашно и разбъркваме, внимателно доливаме прясното мляко и бъркаме докато сосът се сгъсти. Добавяме сол и пипер на вкус. Сипваме гъбките в соса и тази плънка изливаме в тестото.
Обръщаме краищата върху плънката. Разточваме останалото тесто и го слагаме отгоре в тавичката. Прищипваме по края, за да се запечати пирога. правим дупчица в средата.
Пускаме фурната да загрее на 160-170 градуса, на долен и горен с вентилатор или само на вентилатор. Когато загрее, намазваме пирога с разбит жълтък и слагаме във фурната. Печем около 1 час, докато се зачерви добре и заухае вкусно.
След като извадим пирога от фурната го напръскваме с вода и покриваме с кърпа за 10-ина минутки.




Да ви е вкусно, добър апетит!

5 коментара:

  1. Мари, поздравления. Изглежда много вкусно. Аз досега не съм правила пирог. Записвам си да пробвам. Слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Таня! Ще ти хареса, сигурна съм. Беше мнооого вкусен! Поздрави и хубава неделя!

      Изтриване
  2. Хубав изглежда, наистина, представям си вкуса! Чудесна рецепта, поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Много,много вкусно и със сочна плънка,Мари!Чудесна рецепта!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Катя, Роси, винаги сте много усмихнати и положителни, с една дума - чудесни! Благодаря за хубавите думи! Поздрави и на вас!

    ОтговорИзтриване