Насладете се!
Продукти:
1 пакет кори за баница /от 400гр./;
100 гр. масло;
4 ч.ч. захар;
2 ч.ч. вода;
1 л. прясно мляко;
3/4 ч.ч. брашно;
2 ванилии /лимонова есенция по желание/;
6 /8/ яйца, разделени на жълтъци и белтъци.
Начин на приготвяне:
Накъсваме корите в тава, поръсваме ги с малки парченца от маслото /50гр./ и ги слагаме във фурната да се зачервят, като разбъркваме от време на време.
Приготвяме захарен сироп от 2 ч.ч. вода и 2 ч.ч. захар, ври около 5 минути на котлона, добавяме ванилиите и е готов. Заливаме изстиналите кори и покриваме тавата с фолио, за да може корите да глътнат сиропа. Трябва им поне час.
След това приготвяме крема: В тенджерка разбъркваме брашното /3/4 ч.ч./ с 1 ч.ч. захар, добавяме жълтъците и разбъркваме добре.
Загряваме прясното мляко и го наливаме внимателно на тънка струйка в тенджерката със захарта и жълтъците. Бъркаме непрекъснато на слаб огън до сгъстяването на крема. Не се притеснявайте ако има малки бучици, може да разбиете с миксер или пасатор. Като крема се поохлади добавяме останалите 50гр. масло, ванилия или лимонова есенция и разбъркваме.
След като корите са поели от сиропа, изсипваме крема върху тях.
Разбиваме белтъците на сняг, като постепенно добавяме към тях захарта /1ч.ч./. Може да добавите пудра захар вместо кристална, може да бъде и кафява ако желаете. Аз имах кафява пудра захар и белтъците придобиха карамелен цвят.
Разстиламе белтъците върху крема в тавата.
Загряваме фурната само на горен реотан или горен с вентилатор на 160-180 градуса и слагаме вътре крем-питата само докато белтъците леко покафенеят отгоре и стегнат /около 10-15минути/. Целта не е да станат на целувки.
Като изстине прибираме в хладилника и чакаме до утре. Вкусовете ще са се сляли и ще се допълват, сладките сочни кори отдолу, нежния крем и пухкавите белтъци ще се топят в устата...
Да ви е сладко!
Ммммм, направо се влюбих в този десерт.Крем питата ти е разкошна. Много благодаря за споделеното, аз не съм попадала на подобна рецепта. Със сигурност ще го пробвам. Слънчев ден!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Мари! Радвам се, че открих това вкусно местенце, в което "десертите са с предимство" :)) Крем питата изглежда разкошно и с удоволствие ще я опитам. Поздрави и слънчев ден!
ОтговорИзтриванеЗдравейте , десерта изглежда прекрасен. Днес видях рецептата и реших да направя крем питата. Става бързо и лесно.
ОтговорИзтриванеТази креместа куличка с пухкава шапчица буквално ми казва" Ела ме изяж!" .Страхотен десерт,Мери и толкова много кремче има,точно като за мен!Поздрави!
ОтговорИзтриванеТаня,Elti,Анонимен,Роси,благодаря за хубавите думи!Надявам се да ви хареса и на вкус,когато го опитате!Поздрави!
ОтговорИзтриванеДесерта е разкош. Един от най- любимите ми. Аз поръсвам с орехи след като нанеса белтъците и тогава пека във фурната (просто малка идея за любителите на орехите като мен ;)
ОтговорИзтриванеБлагодаря и Честито Възкресение Христово!
ИзтриванеМного хубава идея за орехите,и аз обичам запечени орехи,мога да го прилагам за половината тава ;)
изглежда невероятно вкусно - мерси че споделихте тази рецепта тук с всички нас - поздрави и до скоро и лека вечер на всички тук
ОтговорИзтриванеПрекрасна е питата, много обичам кремести десерти!Поздравления!
ОтговорИзтриванеСоня, благодаря ти!Радвам се, че се отби при мен, заповядай пак!
Изтриванеsega go pravia dano da se polu4i..
ОтговорИзтриванеРазкошно крем пита,сладка,ефектна и стана точно като на снимката*****
ОтговорИзтриванеМного съм доволна от резултата. Стана много сочен и сладък десерт- даже мааалко прекалено сладък. Може да намаля захарта. Прилича на баклава с крем- само орехите липсват, но може и да добавя в корите да се запекат малко. Чудесна рецепта! Браво! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави,
Илияна
straxotna recepta
ОтговорИзтриванедосега се бутах с тази крем пита, дано да стане хубава и вкусна :)))
ОтговорИзтриванеzdraveite receptata izglegda mnogo vkusna no nechto tozi krem s brachnoto mnogo malko vreme e na kotlona i ne ostava li surov pochti vednaga mi se zgasti i as go svalih ot kotlona
ОтговорИзтриванеНямaх кори и използвах кус-кус, добавих ром и есенция ром в сиропа, ванилия и по малко ром в кремовете и стана превъзходно! :)
ОтговорИзтриванеА може би ще стане с пакет домашна юфка,което още повече ще скъси времето.Тя е препечена и е необходимо само да се затопли с маслото.
ОтговорИзтриване