Боровинките са от мен :), за разкош, много добре се съчетават с лимоновия вкус и аромат...
Продукти:
125 грама размекнато масло;
200 грама захар;
настъргана кора на 1 лимон;
2 яйца /на стайна температура/;
200 грама брашно /по рецептата на авторката - самонадигащо се, но аз сложих обикновено/;
3 ч.л. бакпулвер;
100 мл. прясно мляко, пресечено с 1 ч.л. лимонов сок /при мен млякото не се пресече/;
2 ч.л. лимонов сок;
50-60 грама сушени червени боровинки;
1-2 с.л. коняк.
Приготвяне:
Накисваме боровинките в коняка за 5 минути, но ако не искате алкохолен аромат, може да ги накиснете в топла вода или ароматен чай.
В купа разбиваме маслото със захарта до побеляване. Добавяме лимоновата кора, яйцата едно по едно и брашното с бакпулвера на два-три пъти, като продължаваме да разбъркваме. Добавяме и млякото и лимоновия сок и разбъркваме до гладка смес. Тук вече тази смес при мен изглеждаше пресечена и се боях, че нищо няма да излезе от нея. Сипваме от сместа в хартиени формички до средата, слагаме по малко от боровинките и ги покриваме с още малко от сместа.
Печем в загрята на 180 градуса фурна за около 20-30 минути, докато кексчетата се зачервят. Може да проверим с с клечка дали са готови. Не бързаме да ги вадим от фурната след като изключим, може леко да открехнем вратата и да поизчакаме.
Да ви е сладко!
Изглеждат много сочни и вкусни. Браво, Мари, чудесни са!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Много пухкави и въздушни! :) Много са апетитни, Мари! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави! :)
Свежи, сочни, и ароматни! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря момичета! Хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеПухкави са наистина - аз чак сега ги забелязвам. радвам се че си опитала рецептата.
ОтговорИзтриванеПоздрави