Вкъщи не го харесват чак толкова заради вкусът на кафе, ром и тъмно какао, поради което понякога пропускам или замествам някоя от тези съставки.
Но това предложение е класическото тирамису, допълнено с пресни ягоди. Вкусът им внася пролетна свежест на десерта и лек контраст на сладостта в крема.
Всъщност тирамисуто е един от най-лесните десерти въобще със страхотен резултат.
Продукти:
Бишкоти от твърдите. Количеството е според формата или дозата, която ще приготвите.
От една голяма опаковка ще ви останат малко;
250мл. силно кафе, охладено;
2 с.л. коняк /ром, амарето/;
Една кутия /400 грама/ маскарпоне;
4 яйца /пресни, разделени на жълтъци и белтъци/;
100 грама пудра захар;
300-400 грама ягоди.
Приготвяне:
Разбиваме жълтъците с пудрата захар. Добавяме маскарпонето и внимателно разбъркваме с дървена лъжица. Разбваме белтъците на твърд сняг и ги добавяме към сместа като отново внимателно разбъркваме. Кремът е готов.
В кафето добавяме алкохола, това може и да се пропусне. Потопяваме бишкотите в кафето за кратко и ги нареждаме в избраната форма. Отгоре разстиламе крем, нареждаме ягоди, отново ред бишкоти и крем.
Този десерт трябва да престои една нощ в хладилника, покрит с фолио за свежо съхранение.
Става разкошен. Преди сервиране отгоре се поръсва тъмно какао.
По принцип тирамисуто трудно ще запази добрия си вид при сервиране ако е направено в голяма форма, така че за мен решението е индивидуални формички или чаши.
Чудно! Представям си какво удоволствие за сетивата е само... Много хубава идея, Мари!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Много обичам! Тук съм с кафето! А това в чашките е много, много изкусително! Хубав ден, Мари!
ОтговорИзтриванеЧудесен десерт, а твоят е неустоим с тези ягодки. Усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви за хубавите думи, хубав ден!
ОтговорИзтриване