събота, 18 май 2013 г.

Торта с карамелен крем и с крем-кафе

Тази домашна торта надмина очакванията ни за вкуса. Не мога да се похваля с визията, но вкусът компенсира. Освен това не е трудна. Рецептата е моя сглобка, мисля, че се получи много успешно съчетание от вкусове - карамел, кафе, ванилия...

Продукти за блата:
4 яйца;
2 ч.ч. захар;
1 ванилия;
1 ч.ч. олио;
1 ч.ч. прясно мляко;
1 бакпулвер;
2 ч.ч. брашно.

Продукти за захарен сироп /за сиропиране на блатовете/:
1 ч.ч. вода;
1 ч.ч. кафява захар;
1 ванилия.

Продукти за светлия карамелен крем
/Страхотен е, рецептата видях при Светлана от Кулинарни фантазии/:
700 мл. прясно мляко;
60 гр. царевично нишесте;
4 с.л. захар;
1 кутия карамелизирано кондензирано мляко /400гр. - сгущенка/.

Продукти за тъмния крем - крем-кафе:
350 мл. прясно мляко;
1 с.л. смляно кафе;
30 гр. нишесте шоколад;
2 с.л. захар;
50 грама меко масло;
2-3 с.л. пудра захар.

Приготвяне на блата:
Разбиваме яйцата със захарта и ванилията до пухкав крем. Добавяме олиото и прясното мляко като разбъркваме, накрая добавяме пресятото брашно и бакпулвера. Разбиваме хубаво сместа, но не прекалено дълго. Сипваме в тавичка или форма, 24-26 см., постлана с хартия за печене. Добре е хартията да е намазана леко с масло. Печем на 180 градуса на вентилатор, в предварително загрята фурна около час, като може да проверим дали е готово с клечка или шишче. Когато изстине блатът, го разрязваме на три части, така че да получим три блата.

Приготвяне на сиропа:
В малка тенджерка сипваме водата и захарта, разбъркваме докато захарта се разтвори и оставяме на котлона да ври 5 минути. Добавяме ванилията.

Приготвяне на светлия карамелен крем:
Разтваряме нишестето в малко от прясното мляко. Останалото мляко слагаме на котлона заедно със захарта и когато загрее достатъчно, сипваме нишестето като бъркаме непрекъснато докато се получи гъст крем. Това не отнема повече от 5-10 минути. Покриваме плътно крема с фолио за свежо съхранение, за да не образува коричка и го оставяме настрана. Когато поизстине добавяме към него карамелизираното кондензирано мляко и хубаво разбъркваме. Отново покриваме с фолио. Кремът е готов.

Приготвяне на тъмния крем - крем-кафе:
Разтваряме в малко от прясното мляко шоколадовото нишесте. Останалото прясно мляко слагаме на котлона да заври и добавяме кафето. Дърпаме от котлона и оставяме така млякото с кафето около час. След това прецеждаме млякото, сипваме в него захарта и го връщаме на котлона. Когато се затопли достатъчно добавяме шоколадовото нишесте и бъркаме до сгъстяване. Покриваме плътно с фолио. Разбиваме маслото и захарта на пухкав крем и когато шоколадовия крем е изстинал ги смесваме.

Накрая си нареждаме тортата във формата. Блат, сироп, но не прекалено много, светъл крем, отново блат, сиропираме, карамелен крем, блат, сироп и последно тъмния крем-кафе. Поръсваме с настърган черен шоколад или орехи по желание. Общо приготвянето отнема около 2 часа.
Тук е мястото да благодаря на Светлана за споделената рецепта за този страхотен карамелен крем, който освен всичко друго е и лесен за приготвяне.
А тортата е още по-вкусна на другия ден, много ни хареса, сладка е, сочна, има си вкус на домашна торта. Не е от леките торти, който не обича много сладко може да намали захарта.


Да ви е сладко!

9 коментара:

  1. Чудна домашна тортичка, Мари! Много вкусна и сочна изглежда. Ще си открадна едно парченце и ще се насладя на хубавото слънце навън.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, благодаря! Наистина беше много вкусна. Друг е въпросът, че е и много калорична, но не бива да прекаляваме с парчетата. Хубав ден!

      Изтриване
  2. Благодаря, Мари, че си ми се доверила и си приготвила торта с участието на сгущенката. Радвам се, че резултатът ти е харесал и си споделила. :)
    Съчетанието на кремовете много ми допада! Тортата е станала страхотна - по-вкусно от домашно приготвените ястия няма. :)
    Хубави и слънчеви почивни дни! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светлана, и аз благодаря! Кремът е много вкусен и вече ми е в категория "любими кремове". Отсега ще го ползвам често в сладкиши. Наистина утешението от калориите на подобни десерти за мен е в това, че са домашно приготвени и нямат към лошата захар и другите добавки на готовите десерти. Хубав почивен ден и на теб!

      Изтриване
  3. Калорично или не, аз си измъквам едно парченце, защото тортичката е страхотна и не мога да се въздържа.
    Усмихната неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва, Таня! Хубава неделна вечер!

      Изтриване
  4. Мари, само като гледам тортата в разрез въздишам по вкуса и сочността! Страхотна е! Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Визията е повече от изкушаваща! За вкуса, четейки продуктите, съм сигурна, че е фантастична, а аромата е завладяващ. Поздрави, с пожелания за прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Снежи, Катя, благодаря! Хубава и слънчева седмица и на вас!

    ОтговорИзтриване