неделя, 26 май 2013 г.

Яхнийка с тиквички и нахут

Едно топло ястие с така вкусния нахут и тиквичка за пролетен вкус.

Продукти:
250 грама нахут суров;
1 тиквичка;
3-4 с.л. зехтин;
няколко стръка пресен лук;
няколко стръка пресен чесън /по желание/;
1-2 с.л. брашно;
сол на вкус;
1 чаена лъжичка червен пипер;
черен пипер по желание.

Приготвяне:
От предишната вечер накисваме нахута във вода. Измиваме го. Слагаме го да кипне и хвърляме първата вода като при боба. Всъщност това е моя измислица, най-вероятно не е необходимо, но тези бобовите все се пенят и затова.
В тенджерка задушаваме в зехтина нарязаните лук и чесън, добавяме тиквичката, нарязана на ситно и сипваме брашното. Разбъркваме добре и наливаме гореща вода. Добавяме нахута и варим час и половина на среден огън. Когато нахута е готов, сварен, овкусяваме със сол, червения и черния пипер, или други любими подправки. Ако желаете тиквичката може да я добавите в края на готвенето, за да не остане без съдържание от дългото варене.

Добър апетит!

2 коментара:

  1. Не съм опитвала готвен нахут, но твоето предложение определено изглежда апетитно, Мари!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Гери, опитай, ще ти хареса. Нахута го обичам много и в хумус, освен това е и полезен. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване