Продукти:
250 грама нахут суров;
1 тиквичка;
3-4 с.л. зехтин;
няколко стръка пресен лук;
няколко стръка пресен чесън /по желание/;
1-2 с.л. брашно;
сол на вкус;
1 чаена лъжичка червен пипер;
черен пипер по желание.
Приготвяне:
От предишната вечер накисваме нахута във вода. Измиваме го. Слагаме го да кипне и хвърляме първата вода като при боба. Всъщност това е моя измислица, най-вероятно не е необходимо, но тези бобовите все се пенят и затова.
В тенджерка задушаваме в зехтина нарязаните лук и чесън, добавяме тиквичката, нарязана на ситно и сипваме брашното. Разбъркваме добре и наливаме гореща вода. Добавяме нахута и варим час и половина на среден огън. Когато нахута е готов, сварен, овкусяваме със сол, червения и черния пипер, или други любими подправки. Ако желаете тиквичката може да я добавите в края на готвенето, за да не остане без съдържание от дългото варене.
Добър апетит!
Не съм опитвала готвен нахут, но твоето предложение определено изглежда апетитно, Мари!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Гери, опитай, ще ти хареса. Нахута го обичам много и в хумус, освен това е и полезен. Хубав ден!
ОтговорИзтриване