петък, 13 септември 2013 г.

Наполеон

Десерт, който няма нужда от представяне. Всъщност този вариант сигурно не е точно по рецептата, но и няма нужда. Има множество вариации и импровизации по него, аз ви предлагам моята. Десертът е фин, нежен, много вкусен, с една дума - разкошен. Подходящ е за гости или по-изискано меню.

Продукти:
1 пакет готови кори за Наполеон /от руските магазини/. Тук може би трябва да кажа, че не е същото като с бутер тесто.;

За крема:
1 литър прясно мляко;
80 грама царевично нишесте;
3 жълтъка;
1 ч.ч. захар;
100 грама масло;
аромат по желание - екстракт ванилия или няколко капки етерично масло от лимон.
За поръска: смлени орехи или една натрошена кора от блатовете.

Приготвяне на крема:
В тенджерка сипваме захарта, нишестето, жълтъците и част от прясното мляко и разбъркваме докато получим гладка каша /може и с миксер/. Добавяме останалото прясно мляко и слагаме тенджерката на котлона, варим крема на слаба температура като бъркаме непрекъснато. Когато се сгъсти дърпаме от котлона. Изчакваме да поизстине и добавяме маслото без да е предварително разтопено. Разбъркваме до гладък крем. Ароматизираме с есенцията.
И започвоме да нареждаме кора, крем, кора, крем като върху последният пласт крем поръсваме с орехи или натрошена кора. Оставяме десертът на стайна температура няколко часа  и после го прибираме в хладилника, най-добре фолиран.
На другия ден е по-вкусен, имайте търпение!





Да ви е сладко!

7 коментара:

  1. Леле, Мари, толкова изкусителен е този Наполеон! Така красив и подреден, разкош! Поздрави и прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошен е Наполеон-а, Мари! :) Правила съм с бутер тесто, но може да изпробвам и с тези кори. На каква цена са горе-долу?
    Поздрави и хубав уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Определено е разкошен, присъединявам се към мнението на момичетата! Мари, много добре се е получил, само си мечтая за вкуса...
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много ми хареса този Наполеон!Благодаря ти,Мари ...за рецептата и за уточняването във връзка с корите(аз си мислех,че с бутер тесто се прави:)))Прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви Катя, Светлана, Гери, Милена! Да, и с кори от бутер тесто се прави, но сякаш те са по-мазни, а тези са като крекери, много са крехки. Следващата идея с тези кори е за солена торта с различни салати, предполагам ще стане много вкусно. Светлана, мисля че горе-долу цената им е около 5-6лв. Благодаря ви, че се отбихте при мен, приятна неделя и на вас!

    ОтговорИзтриване
  6. Ще чакам и соления вараиант.

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотно изглежда, а корите не се запичат или обработват по някакъв начин?

    ОтговорИзтриване