сряда, 9 октомври 2013 г.

Пълнозърнести питки с брашно от лимец

Започвам да ползвам лимец или спелта почти във всеки хляб, който приготвям. Тези питки са първите ми с такова брашно. Много приятно съм изненадана от вкуса. Хлябът става леко сладък, като царевичен например. Повече ми харесва отколкото с ръжено брашно, което ми киселее. Но това е въпрос на вкус. И така, заповядайте:

Продукти:
1 ч.ч. пълнозърнесто пшенично брашно;
1 ч.ч. брашно от лимец;
1,5 с.л. зехтин;
1 с.л. кафява захар;
1 ч.л. сол;
1 пакетче /9грама/ био мая;
1/2  ч.ч. вода плюс 3-4 с.л.

Приготвяне:
Смесваме двата вида брашно със солта, захарта, маята и добавяме зехтина и водата към сместа. Омесваме меко тесто, това става лесно и бързо поради структурата на брашната. Поставяме в леко намазнена купа и покриваме с фолио да втаса.
След това разделяме тестото на равни части, оформяме на питки и нареждаме върху хартия /поръсена с малко брашно/ в тавата за печене. Поръсваме с брашно и покриваме с фолио. След като втасат още веднъж печем на 180 градуса около 30 минути. Ще заухае страхотно и като ги пипнете ще усетите, че са готови. Завиваме в кърпа да поизстинат и хапваме с шарена сол или масълце.



Да ви е сладко!

6 коментара:

  1. Мари, май в последно време си на здравословна вълна. Питките ти са чудесни, аз още не съм използвала такова брашно, но за ръженото и аз съм на същото мнение. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Мари, не съм пробвала хляб с лимец, а съм така любопитна за вкуса. Щом казваш, че сладнее, ще се престраша. Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглеждат чудесно хлепчетата! Приготвяла съм от лимец, но смесвах брашното с обикновено бяло. Ще пробвам :)

    ОтговорИзтриване
  4. Леле, изглежда страшно апетитно! Трябва да го пробвам тези дни..Благодаря Ви за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотна рецепта. Ще я пробвам

    ОтговорИзтриване
  6. Редовно следя този кулинарен блог! Много полезна публикация, открих я в Google, когато търсех неща за клинария и останах приятно изненадан! Поздравления и успех с развитието на блога! Ще се радваме, ако разгледате и нашият проект, за повече кликнете тук


    ОтговорИзтриване