неделя, 10 февруари 2013 г.

Шоколадова тарта без блат

Едно неустоимо шоколадово изкушение за любителите на най-популярния антидепресант.
Много крехък, много шоколадов десерт с нежна структура, наситен вкус на шоколад. Подобен е на суфле, влажен отвътре, но без да е тежък и плътен, топи се в устата...

Продукти:
180гр. черен шоколад /с колкото повече какао, толкова по-добре - например 60-70%/;
80гр. масло;
4 яйца;
120гр. кафява захар;
щипка сол;
40гр. смлени бадеми или бадемово брашно.

Приготвяне:
На дъното на форма с диаметър 26см. разстиламе хартия за печене и я намазваме с масло.
Натрошаваме шоколада на парченца и заедно с маслото ги разтопяваме на водна баня на слаб огън като бъркаме непрекъснато. Оставяме настрана да се охлади сместа.
Разбиваме яйцата със захарта и солта на пухкава смес. Добавяме охладената шоколадова смес и внимателно разбъркваме с тел или шпатула, за да не спадне. Най-накрая добавяме бадемите или брашното и разбъркваме леко.
Изсипваме тестото в подготвената форма. Печем 20-30 минути на 160градуса на вентилатор.
Изваждаме и изчакваме да изстине, след това обръщаме и внимателно отстраняваме хартията.
 Декорираме по желание, може да поръсим с какао или пудра захар.
 Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Чудесен е! Изглежда неиустоимо вкусно!
    Поздравления за рецептите :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Fedora! Любителите на шоколада много го харесват, тъй като има наситен вкус. Аз също те поздравявам за твоите рецепти и представянето им, разгледала съм много малка част от тях и такива кътчета като твоето ме мотивират да правя нещата по-добре.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда много вкусно..харесва ми това, че десертите са с предимство..жалко, че след тях и фитнеса май ще е с предимство..! :) :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, вече чувствам такава нужда от движение. Но от десертите не мога да се откажа, може би формулата е в умереното количество с превъзходно качество, не знам ;)

    ОтговорИзтриване