събота, 23 февруари 2013 г.

Тутманик


















Топъл, пухкав тутманик на розички, ухаещ на масло...
Опитайте!

Продукти за тестото:
4 чаени чаши брашно /за доомесването може да се наложи да се добави допълнително/;
1,5 чаени чаши леко затоплено прясно мляко;
1 бучка прясна мая или 2 пакетчета суха мая;
1 яйце и 1 белтък;
1 с.л. олио;
1 чаена лъжичка сол /може и малко повече/;
1 с.л. захар;

За намазване между пластовете - 100гр. масло и 200гр. сирене.
За намазване отгоре - 1 жълтък.

Приготвяне:
Пресяваме брашното в тава. Правим кладенче в средата и добавяме яйцето и белтъка, маята /ако е прясна е добре предварително да я разтворим в малко от прясното мляко/, олиото, солта, захарта и млякото. Внимателно замесваме тестото и като се пооформи го доомесваме на плота като добавяме малко брашно ако е необходимо, но не много, за да не стане твърдо тестото. Намазваме купа с олио и поставяме тестото в нея, покриваме с фолио и оставяме да втаса на топло. Може да се замеси вечерта и на този етап да се прибере в хладилника, и на сутринта ще е втасало.
Вече втасалото тесто разделяме на две.
Разточваме първо едната половина, навиваме и оставяме настрана.
След това разточваме втората половина, намазваме с половината разтопено масло, поръсваме със сирене.
Отгоре поставяме другата половина /вече разточената/.

 Намазваме с останалото масло, поръсваме със сиренето и навиваме на руло.
Нарязваме рулото на около 14 парчета /дебели са към 3см./ и ги нареждаме легнали в тавичка, предварително намазана с олио и посипана с брашно.
Оставяме да втаса отново, около 1-1,5часа.
Загряваме фурната на 190градуса, долен и горен реотан, намазваме с жълтък и печем около 30 минути, на най-долното ниво на фурната.
Ако по време на печеното много се зачерви отгоре, слагаме алуминиево фолио.
След като извадим от фурната, напръскваме с вода и завиваме за 5 минутки да омекне отгоре.
Да ви е сладко!

9 коментара:

  1. От Нели: Няма такава вкусотия.Добре, че те има, да ни учиш как сложните на вид неща стават лесно! Обичам те...

    ОтговорИзтриване
  2. О, Нели, много ти благодаря за хубавите думи. Това е голям комплимент за мен като знам и ти какви неща правиш в кухнята! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте! Може ли да се избегне прясното мляко и вместо него да се използва вода например? Изглежда чудесно тутманикът! Поздравления! И престоява да втаса час и половина, така ли? Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте,мисля че няма проблем да земестите прясното мляко с вода.Втасването е на два пъти,първият път след замесване на тестото го поставяме в намаслена купа, покрито с фолио, докато удвои обема си.Вторият път е след като го оформим и наредим в тавата,при мен отнема около час-час и половина,зависи колко е топло в кухнята.Като бухне хубаво е готов за печене.Ще се радвам да споделите как е станал с вода,ако решите да го направите.Правя и един "обикновен" тутманик с вода, но при него няма яйце.И тази рецепта ще споделя някой ден.Дано съм била полезна.
      Хубави празници от мен!

      Изтриване
  4. Zdraveite,mnogo mi haresa ,li4i si 4e e maistorski klas,az iskam da go naprava,6te polzvam doma6na hlebopekarna za zamesvane na testoto s vtasvane,ako imate dopalnenie i niakakv savet ,o4akvam s netarpenie,blagodarya .Koleva
    Umoliavam vsi4ki za izvinenie,pi6a na latinica,ne sam v Bulgaria!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, мисля че няма да има проблем ако замесите в хлебопекарната и оставите първото втасване там. След това си го оформете и го оставете втория път да си втаса в тавата /покрит с фолио/, след което изпечете. Ще се радвам да се получи и да споделите. Благодаря и хубав ден!

      Изтриване
  5. Благодаря за подробната рецепта стана страхотно

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви за подробно написаната рецепта. Пробвах я и се получи най-пухкавият, ароматен и вкусен тутманик,който някога съм яла.

    ОтговорИзтриване
  7. Здравейте!Рецептата и резултатът на снимките ме впечатлиха и мисля да опитам да го направя.Каква е големината на тавичката, в която го печете?

    ОтговорИзтриване