петък, 7 юни 2013 г.

Лимонова торта с бишкоти

Лимонът придава особен финес на десертите, това според мен, разбира се.
Обичам лимоновите сладкиши, тази тортичка е доста сполучлив такъв пример.
Въпреки, че има доста съставки, не е трудна за приготвяне.

Продукти:
За захарните трохи:
1/2 ч.ч. брашно;
1/2 ч.ч. пудра захар /може и кафява/;
около 50 гр. масло.

За "блатовете" :
2 опаковки обикновени бишкоти от меките /около 30броя/;

За сиропа:
1/2 ч.ч. захар;
1/2 ч.ч. вода;
2-3 с.л. прясно изцеден лимонов сок.

За основния крем:
1 литър прясно мляко;
80 грама царевично нишесте;
1 ч.ч. захар /непълна/;
3 яйца;
няколко капки етерично масло лимон /ако нямате може да ползвате лимонова есенция/;
50 грама масло /за по-богат вкус, но може и без него/.

За лимоновия крем / lemon krud / рецептата избрах от тук:
1/4 ч.ч. лимонов сок;
1/4 ч.ч. вода;
2/3 ч.ч. захар;
3 яйца.

Приготвяне на лимоновия крем / lemon krud /:
Разбиваме яйцата със захарта до гладка смес, добавяме водата и лимоновия сок и слагаме сместа на котлона на слаб огън.
/В рецептата, която гледах най-напред на котлона се слагат водата, лимоновия сок и захарта и когато са пред завиране към тях се добавят леко разбитите яйца./
Бъркаме непрекъснато докато кремът се сгъсти. Добре е да го прецедим. В някои рецепти добавят масло, според мен и така кремът е добър. Готов е. Покриваме плътно с фолио и го оставяме настрана.

Приготвяне на захарните трохи:
Смесваме брашното, захарта и маслото като стриваме между пръстите си, така че да се получат трохи. Сипваме ги в тавичка и ги печем за кратко като ги разбъркваме няколко пъти. Като покафенеят леко са готови.

Приготвяне на основния крем:
Разбъркваме с миксер яйцата със захарта, нишестето и малко от прясното мляко, така че да се получи гладка каша. Останалата част от млякото слагаме на котлона и като се затопли, добавяме сместа и бъркаме непрекъснато докато кремът се сгъсти. Ароматизираме с няколко капки етерично масло от лимон или лимонова есенция.
Като поизстине кремът добавяме маслото и разбъркваме докато се поеме напълно.
Приготвяме сиропа като сипваме в малка тенджерка водата, лимоновия сок и захарта и оставяме да ври на котлона около 5 минути.
Нареждаме на дъното на форма / 26-28 см. / бишкотите, сиропираме, но не прекалено и разливаме половината от крема.
Следват втори ред бишкоти...
Сиропираме...
Следва останалата част от крема.
Върху него внимателно разстиламе лимоновия крем.

Поръсваме със захарните трохи и слагаме тортата в хладилника да стегне и да се овкуси. 
На мен много ми допада лимоновия вкус и аромат, бишкотите са нежни, тортата не е прекалено сладка, с лек кисел привкус, трохите са разкошни...

 Да ви е сладко!

8 коментара:

  1. Аз нямам думи, наистина изглежда ужасно вкусно тази торта. Браво, Мари, чудесно си се справила!
    Хубава вечер от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Представям си аромата и вкусът на тази чудесна торта!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Мари, страхотна тортичка, точно както я харесвам. Поздравления и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Наистина изглежда вкусно и свежо! С пожелания за прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Божествена торта,Мари,истинско вълшебство със свеж лимонов аромат и цвят!Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря на всички ви - Гери, Тили, Живка, Таня, Катя, Роси, за хубавите думи! Последните дни нямах възможност да пиша тук, радвам се, че тортичката ви харесва. Поздрави и приятна седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Tortata naistina e unikalna! Ne mnogo sladka, s privkus na limoni, neveroqtno izjivqvane za nebceto! Pravq q za 2ri pyt i domashnite nqmat tyrpenie! Blagodarq!

    ОтговорИзтриване