Продукти:
1 пакет кори за баница от големите /500 грама/;
300-400 грама натрошено сирене;
около 100 грама разтопено масло;
5 яйца;
1 малка бутилка газирана вода /500мл./.
Приготвяне:
Намазваме тавата, в която ще печем с малко олио. Вземаме кора и я слагаме в тавата, но я намачкваме да стане като нагънат лист хартия, да не е равна и гладка. Поръсваме с масло тук-там и слагаме още една кора по същия начин. Идеята е между корите да се получат пространства и така баницата ще стане бухнала. Поръсваме от маслото тук-там и от надробеното сирене, продължаваме да редуваме намачкана кора, масло, сирене докато свършат корите и плънката. Последната кора отгоре, както е намачкана, внимателно я намазваме с масло и нарязваме баницата на каквито парчета харесваме.
В купа разбъркваме добре яйцата с газираната вода и заливаме баницата. Оставяме я около 5 минути да глътне течността и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса докато хубаво се зачерви. Не бързаме да вадим от фурната след като я изключим. После обръщаме за малко /докато поизстине/ тавата върху две от тавите от фурната например или върху две дъски. Възможно е баницата да се отлепи и да падне от тавата, но не се случва всеки път :)
Добър апетит!
Много харесвам баница с газирана вода, пухкава, въздушна и много вкусна. Рецептата ти е малко по-различна и ще я пробвам. Чудесно изглежда!
ОтговорИзтриванеКатя, благодаря! Наистина така става пухкава баницата. Поздрави!
ИзтриванеМари, всякакви баници обичам, но последната ти снимка ще ме изкара по работно време баници да търся :) Много е апетитна! Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеСнежи, пак ме развесели, благодаря! Поздрави и на теб!
ИзтриванеИзглежда повече от чудесно тази баничка. Само си представям как й се носи ароматът с топлата пара. И чашка айрянче, ох, огладнях.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Мари, много е хубава!
Гери, благодаря ти! Баничка с айрян си е класика, така е. Поздрави и хубав ден!
ИзтриванеСупер ти е баницата,Мари!Толкова е пухкава и сочна!Правиш я като мама,а това в моите очи е голям комплимент.Хубав да ти е деня!
ОтговорИзтриванеРоси, много ти благодаря! И за мен е голям комплимент, тъй като все пак си е баница, нищо специално. Поздрави и на теб!
ИзтриванеПримамливо вкусна и пухкава!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Здравей, Тили! Благодаря ти, че се отби при мен! Поздрави и на теб!
ОтговорИзтриванеДоста я пекох но отдолу остана влажна и недоопечена не знам защо
ОтговорИзтриване