неделя, 31 март 2013 г.

Крем-пита

Един от най-любимите ми сладкиши. Много е сладък и сочен. Рецептата е много популярна, аз я научих преди години от форума на бг мама и оттогава присъства на масата ни при по-специални поводи. Сега случаят не беше такъв, просто отдавна не го бях правила, пък е по-скоро тежък и доста калоричен десерт, така че реших да го направя за края на студените дни. Идеята е после да преминем на по-леки десерти, друг е въпросът дали ще се осъществи.
Насладете се!

Продукти:
1 пакет кори за баница /от 400гр./;
100 гр. масло;
4 ч.ч. захар;
2 ч.ч. вода;
1 л. прясно мляко;
3/4 ч.ч. брашно;
2 ванилии /лимонова есенция по желание/;
6 /8/ яйца, разделени на жълтъци и белтъци.

Начин на приготвяне:
Накъсваме корите в тава, поръсваме ги с малки парченца от маслото /50гр./ и ги слагаме във фурната да се зачервят, като разбъркваме от време на време.
Приготвяме захарен сироп от 2 ч.ч. вода и 2 ч.ч. захар, ври около 5 минути на котлона, добавяме ванилиите и е готов. Заливаме изстиналите кори и покриваме тавата с фолио, за да може корите да глътнат сиропа. Трябва им поне час.
След това приготвяме крема: В тенджерка разбъркваме брашното /3/4 ч.ч./ с 1 ч.ч. захар, добавяме жълтъците и разбъркваме добре.
Загряваме прясното мляко и го наливаме внимателно на тънка струйка в тенджерката със захарта и жълтъците. Бъркаме непрекъснато на слаб огън до сгъстяването на крема. Не се притеснявайте ако има малки бучици, може да разбиете с миксер или пасатор. Като крема се поохлади добавяме останалите 50гр. масло, ванилия или лимонова есенция и разбъркваме.
След като корите са поели от сиропа, изсипваме крема върху тях.
Разбиваме белтъците на сняг, като постепенно добавяме към тях захарта /1ч.ч./. Може да добавите пудра захар вместо кристална, може да бъде и кафява ако желаете. Аз имах кафява пудра захар и белтъците придобиха карамелен цвят.
Разстиламе белтъците върху крема в тавата.
Загряваме фурната само на горен реотан или горен с вентилатор на 160-180 градуса и слагаме вътре крем-питата само докато белтъците леко покафенеят отгоре и стегнат /около 10-15минути/. Целта не е да станат на целувки.
Като изстине прибираме в хладилника и чакаме до утре. Вкусовете ще са се сляли и ще се допълват, сладките сочни кори отдолу, нежния крем и пухкавите белтъци ще се топят в устата...
Да ви е сладко!

18 коментара:

  1. Ммммм, направо се влюбих в този десерт.Крем питата ти е разкошна. Много благодаря за споделеното, аз не съм попадала на подобна рецепта. Със сигурност ще го пробвам. Слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей, Мари! Радвам се, че открих това вкусно местенце, в което "десертите са с предимство" :)) Крем питата изглежда разкошно и с удоволствие ще я опитам. Поздрави и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте , десерта изглежда прекрасен. Днес видях рецептата и реших да направя крем питата. Става бързо и лесно.

    ОтговорИзтриване
  4. Тази креместа куличка с пухкава шапчица буквално ми казва" Ела ме изяж!" .Страхотен десерт,Мери и толкова много кремче има,точно като за мен!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Таня,Elti,Анонимен,Роси,благодаря за хубавите думи!Надявам се да ви хареса и на вкус,когато го опитате!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Десерта е разкош. Един от най- любимите ми. Аз поръсвам с орехи след като нанеса белтъците и тогава пека във фурната (просто малка идея за любителите на орехите като мен ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря и Честито Възкресение Христово!
      Много хубава идея за орехите,и аз обичам запечени орехи,мога да го прилагам за половината тава ;)

      Изтриване
  7. изглежда невероятно вкусно - мерси че споделихте тази рецепта тук с всички нас - поздрави и до скоро и лека вечер на всички тук

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасна е питата, много обичам кремести десерти!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Соня, благодаря ти!Радвам се, че се отби при мен, заповядай пак!

      Изтриване
  9. sega go pravia dano da se polu4i..

    ОтговорИзтриване
  10. Разкошно крем пита,сладка,ефектна и стана точно като на снимката*****




    ОтговорИзтриване
  11. Много съм доволна от резултата. Стана много сочен и сладък десерт- даже мааалко прекалено сладък. Може да намаля захарта. Прилича на баклава с крем- само орехите липсват, но може и да добавя в корите да се запекат малко. Чудесна рецепта! Браво! :)
    Поздрави,
    Илияна

    ОтговорИзтриване
  12. досега се бутах с тази крем пита, дано да стане хубава и вкусна :)))

    ОтговорИзтриване
  13. zdraveite receptata izglegda mnogo vkusna no nechto tozi krem s brachnoto mnogo malko vreme e na kotlona i ne ostava li surov pochti vednaga mi se zgasti i as go svalih ot kotlona

    ОтговорИзтриване
  14. Нямaх кори и използвах кус-кус, добавих ром и есенция ром в сиропа, ванилия и по малко ром в кремовете и стана превъзходно! :)

    ОтговорИзтриване
  15. А може би ще стане с пакет домашна юфка,което още повече ще скъси времето.Тя е препечена и е необходимо само да се затопли с маслото.

    ОтговорИзтриване