Отдавна искам да направя нещо с маково семе. Видях тази рецепта в "Пекарната на Рудолф", но той покри сладкиша със захарно тесто. Аз реших да го покрия с глазура. Когато го гледах не записвах, така че после потърсих в интернет и избрах рецептата на Даниела. Вкусът на сладкиша е специфичен, много ми допадна, маковите семенца пукат в устата и е много приятно. Но наистина не е подходящ за пръва среща ;)
Ето и продуктите:
2 яйца;
1 ч.ч.захар;
1 ч.ч.брашно;
1 ч.л.бакпулвер;
1 ванилия;
1/2 ч.ч.прясно мляко;
130гр.масло /разтопено/;
2 с.л.олио;
щипка сол;
200гр.маково семе;
кората на 1 лимон.
За глазурата:
пудра захар - около 200гр.;
3-4 с.л. вода;
малко разтопено масло;
няколко капки жълта сладкарска боя;
няколко капки лимонова есенция.
Приготвяне:
Пресяваме брашното с бакпулвера. Разбиваме яйцата със захарта. Добавяме брашното постепенно и бъркаме. Прибавяме маслото, олиото и другите продукти като разбъркваме.
Получава се гладко кексово тесто. Печем върху хартия или намаслена и набрашнена форма на умерена фурна.
Да ви е сладко!
Прекрасен е станал!
ОтговорИзтриване