неделя, 14 април 2013 г.

Тутманик Слънце

У нас тутманикът изобщо е на почит.
Затова оформянето му почти няма значение, но в този си вид е много харесван.
Предлагам ви тутманик оформен като питка Слънце.
Тестото правя вечерта, слагам в хладилника, а на сутринта оформям и пека за закуска.
Рецептата е същата като тук.

Продукти за тестото:
Около 1 кг. брашно;
1,5 чаени чаши леко затоплено прясно мляко;
1 бучка прясна мая или 2 пакетчета суха мая;
1 яйце и 1 белтък;
1 с.л. олио;
1 чаена лъжичка сол /може и малко повече/;
1 с.л. захар;

За намазване между пластовете - 100гр. масло и 200гр. сирене.
За намазване отгоре - 1 жълтък.
Шарена сол /по желание/.

Приготвяне:
Отделяме настрана около чаша от брашното, тъй като е възможно да не се наложи да го използваме цялото. Останалото брашно пресяваме в тава. Правим кладенче в средата и добавяме яйцето и белтъка, маята /ако е прясна е добре предварително да я разтворим в малко от прясното мляко/, олиото, солта, захарта и млякото. Внимателно замесваме тестото и като се пооформи го доомесваме на плота като добавяме по малко брашно ако е необходимо, но не много, за да не стане твърдо тестото. Намазваме купа с олио и поставяме тестото в нея, покриваме с фолио и оставяме да втаса на топло.
Ако желаете да закусвате тутманик, може да замесите тестото вечерта и да го приберете в хладилника, и на сутринта ще е втасало.
Намазваме тавичка с масло и поръсваме с брашно.
Отделяме една малка топка от тестото /колкото детско юмруче/, оформяме на топчица, и поставяме в средата на тавичката, в която ще печем. Останалото тесто разделяме на две.
Разточваме първо едната половина, навиваме и оставяме настрана.
След това разточваме втората половина, намазваме с половината разтопено масло, поръсваме със сирене.
 Отгоре поставяме другата половина /вече разточената/.
Намазваме с останалото масло, поръсваме със сиренето и шарена сол /по желание/ и разрязваме на 12 триъгълника.
Навиваме всеки триъгълник на кифличка, като започваме от широката страна към центъра. Подреждаме кифличките около топчицата в средата на тавата.
Оставяме тутманика да втаса около час на топло, покрит с фолио за свежо съхранение.
Загряваме фурната на 190градуса, долен и горен реотан, намазваме с жълтък и печем около 30 минути, на най-долното ниво на фурната.
Ако по време на печеното много се зачерви отгоре, слагаме алуминиево фолио.
След като го извадим от фурната, напръскваме с вода и завиваме за 5-10 минути да омекне отгоре коричката.


Добър апетит!

5 коментара:

  1. Мари, черпя се виртуално. Чудна ти е питата. Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Как няма да е на почит - толкова е вкусен! Такова оформяне на тутманик срещам за пръв път и много ми харесва идеята! Но пък и тутманика си го бива, това отчупеното парченце е неустоимо! Поздрави, с пожелания за прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, наистина е много вкусен! Хубава седмица и на вас!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасен тутманик! Толкова апетитен и майсторски изплетен :)

    ОтговорИзтриване