неделя, 28 април 2013 г.

Пай със спанак и парено тесто



Продукти за пареното тесто:
500 мл. вода;
125 мл. зехтин;
300 гр. брашно;
1 ч.л. сол;
4 яйца;
1 жълтък или цяло яйце за намазване.

Продукти за плънката:
3 шепи листа от спанак;
2 стръка чесън;
2 стръка пресен лук;
200 гр. сирене;
100 гр. кашкавал;
черен пипер на вкус.

Приготвяне:
Измиваме листата от спанак и премахваме дръжките. Нарязваме спанака, чесъна и лука и заедно ги задушаваме за много кратко. Оставяме настрана.
Тестото приготвяме като сипваме в тенджерка водата, зехтина и солта. След като кипне сипваме брашното и дърпаме от котлона. Разбъркваме енергично с дървена лъжица докато стане еднородна смес. Добавяме яйцата едно по едно като хубаво разбъркваме докато стане лепкаво тесто.
Във форма, която сме намаслили и поръсили с брашно /може и върху намаслена хартия/ сипваме половината от тестото, отгоре сипваме спанака, но ако е пуснал вода го отцеждаме преди това.
Отгоре надробяваме сиренето, поръсваме черен пипер, нареждаме кашкавала. Сипваме и останалата част от тестото. Разнасяме го внимателно, така че горното и долното тесто да се съединят по края на формата. Намазваме с разбитото яйце и печем най напред 10 минути на долен реотан с вентилатор на 200 градуса, след това само на вентилатор на 180 градуса около 30 минути, докато хубаво се зачерви.



Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар