събота, 4 май 2013 г.

Морковени мъфини с бадеми и канелена глазура


Продукти:
2 яйца;
1 ч.ч. кафява захар;
100 гр. разтопено масло;
1/2 ч.ч. прясно мляко;
1 1/2 ч.ч. брашно;
1 ч.л. бакпулвер;
1 ч.л. канела;
щипка сол;
1/2 ч.ч. смлени бадеми;
3 средно големи моркова - настъргани на ситно.

За глазурата:
около 100 гр. пудра захар /кафява/;
1-2 с.л. вода;
1 ч.л. канела;
1 ч.л. какао /по желание/;
1/2 ч.л. олио.

Приготвяне:
Разбиваме яйцата със захарта до пухкав крем. Добавяме към сместа маслото и прясното мляко, разбъркваме. Добавяме брашното, бакпулвера, канелата и солта. Разбъркваме отново. Най-накрая сипваме смлените бадеми и настърганите моркови. Разбъркваме добре и с лъжица сипваме от сместа в хартиени формички, като не пълним до горе. Печем на 160 градуса на вентилатор около 25-30 минути. Може да проверим с клечка дали са готови, обикновено ухае чудесно, разпукнали са се и като леко ги пипнем отгоре са нормално твърди. Може да ги хапвате и така.

За канелената глазура сипваме кафява пудра захар в купичка, добавяме лъжица вода и хубаво разбъркваме. Добавяме канелата и няколко капки олио. Разбъркваме и ако глазурата е много течна добавяме още захар. Трябва да стане гъста смес. Ако нямате кафява пудра захар може да ползвате бяла, но ако желаете по-наситен цвят на глазурата, добавете и чаена лъжица какао. Разлейте върху кексчетата и оставете да се втвърди. Допълнително може да украсим с морковчета от фондан.

Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Много са симпатични. Поздрави и светли празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Хубави празници и на теб!

      Изтриване