сряда, 4 септември 2013 г.

Сладкиш с ядки и кандирани лимонови корички


Този сладкиш правя за първи път. Заради тези специални кандирани корички има специфичен вкус, напомня ми за нещо от детството, има ронлива структура заради ядките и източен привкус. На мъжът ми много му допадна, аз очаквах по-фин и сочен десерт. Въпреки това любителите на ядките и лимоновия вкус струва ми се ще го харесат.

Продукти:
200 грама белени бадеми;
100 грама шамфъстък - ядка;
150 грама кандирани лимонови корички;
3 яйца, разделени на жълтъци и белтъци;
200 грама захар;
100 грама брашно;
Настъргана кора на 1 лимон.

Приготвяне:
Смиламе на ситно бадемите и шамфъстъка, разбъркваме ги с кандираните лимонови корички.
Разбиваме жълтъците със захарта, добавяме брашното, лимоновата кора и сместа с ядките. Разбиваме белтъците на твърд сняг и ги добавяме внимателно с шпатулка в сместа. Намазваме форма с масло и поръсваме с брашно. Сипваме сместа, заглаждаме и печем в предварително загрята фурна около 50 минути. Ако желаем може да направим лимонова глазура като смесим пудра захар и лимонов сок и да залеем сладкиша. Украсяваме по желание с натрошени ядки шамфъстък или лимонови корички.



Да ви е сладко!

3 коментара:

  1. Мари, чуден е сладкиша и с удоволствие си взимам едно голямо парче! Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Този сладкиш наистина звучи много ароматно и вкусно, Мари,
    изглежда свежо, ефектно и апетитно - обичам лимон, ядки и предполагам, че ще ми допадне.
    Поздрави и хубави септемврийски дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Катя, Дианка, благодаря за хубавите думи. Радвам се, че ви харесва. Поздрави и на двете!

    ОтговорИзтриване