неделя, 7 юли 2013 г.

Бюрек с шунка и кашкавал

Рецептата видях тук, много богато на вкусове виртуално местенце. Плънката направих с шунка и кашкавал, тъй като някои хора вкъщи нямаше да го опитат със спанака. Хубавото тук е, че всеки може да направи този бюрек с каквато плънка обича, а другото което е за отбелязване е, че втасва само веднъж, оформен с плънката. Рецептата е за два бюрека с размери на тавичките 20/30см. или 30/30см.

Продукти:
4 ч.ч.брашно;
1 1/4 ч.ч.топло мляко;
6 с.л.топла вода;
1 пакетче суха мая;
1 1/2 ч.л.сол.

За плънката:
150 грама разтопено масло;
около 300 грама шунка;
около 300 грама настърган кашкавал.
/За два бюрека/.

За намазване:
1 яйце.

Приготвяне:
Замесваме гладко и еластично тесто. Разделяме го на две части - за два бюрека. Всяка част разделяме на три. Разточваме едната кора с размери приблизително 30/40см. Намазваме с разтопено масло, поръсваме със ситно нарязана шунка и настърган кашкавал. Разточваме втората кора, слагаме я отгоре, пак намазваме с масло, поръсваме шунка и кашкавал, най-отгоре слагаме третата кора и пак плънка.

Следва завиването. Сгъваме 1/3 към средата по дължината на корите.


Сгъваме другата 1/3 към средата и захлупваме.
 След това прегъваме 1/3 навътре.
И останалата 1/3 отгоре. Може леко да притиснем целия бюрек, като внимаваме да не се разкъса тестото, тъй като от плънката става доста пълен, дебеличък и малък.
Обръщаме го и го слагаме в намаслена тавичка. Покриваме с фолио и оставяме да втаса.
Не се подува много, в сравнение с други питки. Намазваме с разбито яйце, може да поръсим сусам или мак. 
Печем на горен и долен реотан, на 180-190 градуса окло 30 минути.

Добър апетит!

9 коментара:

  1. Обичам тестените изделия, особено ако са толкова апетитни, меки, че и с плънка, както този бюрек! :)
    Чудесни снимки, Мари!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Този бюрек е толкова апетитен, изглежда просто прекрасно! А тестото е така пухкаво, даже помислих, че е многолистно.
    Поздрави, Мари! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотен бюрек, Мари!!! - благодаря за доверието! Перфектно изпълнение на едно много любима рецепта :) и как само се е надиплил - неустоим е!!!
    Прекрасна седмица желая!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Ееее,в блога на Мина всичко е без грешка!Великолепно печиво ни представяш,Мари,наистина великолепно!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Мари, много интересен бюрек, а със сигурност и много вкусен. Записвам си и ти желая слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря на всички ви за хубавите думи! Благодаря и на Мина за споделеното! Радвам се, че се отбихте при мен! Поздрави и хубави летни дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасно предложение, Мари! Правила съм подобен бюрек, само че с готово бутертесто. Представям си, колко по-вкусен е станал твоят. Прекрасни снимки!
    Сърдечни поздрави и много усмихнати дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мони, за милите думи! Радвам се, че надникна при мен, пак заповядай! Поздрави!

      Изтриване
  8. Прекрасен бюрек и перфектно изпълнение!

    ОтговорИзтриване