вторник, 1 октомври 2013 г.

Кокосово-бананов кейк без печене - веган

Днес ви предлагам един десерт, който освен че е лесен за приготвяне, не се пече, е и веган, био и дори малко полезен. Годжи-берито е от моята градинка, не можех да не го включа тук. Самото растение купих тази пролет и съм много радостна, че още тази година дава плод. Най-интересното е, че едновременно цъфти и плододава. Също събира и много пчелички.

Продукти:
200 грама био бисквитки по избор /моите бяха със сушени кайсии/;
3-4 с.л. разтопено кокосово масло;
200 грама кокосов крем /продава се в магазините за био продукти/;
100 грама сироп от агаве или малко повече /на вкус/;
3 банана /може по-узрели/.

Приготвяне:
Смиламе бисквитите в робот, добавяме към тях разтопеното кокосово масло и разстиламе и притискаме сместа по дъното на формичка за сладкиш /около 20см./
В блендер разбиваме бананите, кокосовия крем и сиропа от агаве. Разстиламе крема върху бисквитите, украсяваме с плодчета /годжи/ и прибираме в хладилника да стегне.
След няколко часа вече десертът е стегнал и може да му се насладим. За мен този крем е нов, опитвам за първи път, доста е плътен, с наситен и приятен вкус. Предполагам, че може да го направим по-малко плътен с повече банани. По-добре е да се поднесе същия ден, за да запази по-добро качество, а и бананите променят цвета си като постоят открити.


Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Много интересно предложение. Не съм опитвала подобни десерти досега и нямам идея за вкуса, но изглежда чудесно, Мари!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  2. И аз като Гери, не съм опитвала, но от доста време се каня да го направя. Твоят десерт е страхотен, Мари. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване