петък, 1 февруари 2013 г.

Еклери

Почудих се с какво да Ви почерпя виртуално по повод създаването на този блог.
Нека са еклери...
Малки, сочни хапки, експлозия от вкус и аромат...
Да ви е сладко!

Ето и продуктите за тестото:
1 ч.ч. вода;
40% ч.ч. олио /по-малко от половината/;
1 ч.ч. брашно;
4 яйца.

За крема:
1 л. прясно мляко;
1+ ч.ч. захар /така означавам, че може и малко повече/;
3/4 ч.ч. брашно;
6 жълтъка;
ванилия;
лимонова есенция;
около 80/100гр. масло /може и без него/.

Тези продукти са за около 60 броя с големина на голям орех /една голяма хапка/.
Аз ги правя кръгли, малки, за една хапка, без глазура. Кремът е с лимонов аромат и е страхотен, сладък, нежен, като го сложиш в устата си и еклерчето избухва...

Начин на приготвяне:
Водата и олиото се слагат на котлона да заврат. Към тях се прибавя брашното и веднага се свалят от огъня. Объркват се хубаво да стане гладка смес. Прибавят се едно по едно яйцата като се бърка хубаво с дървена лъжица докато тестото ги поеме и стане гладко. Върху хартия за печене се шприцоват еклери - с големина и форма по желание. Пекат се в умерена фурна докато получат цвят на светъл карамел. След като изстинат се пълнят с крема. Добре е да престоят една нощ, фолирани и скрити на хладно, според мен не в хладилник.

Начин на приготвяне на крема:
В тенджера се смесват брашното и захарта, добавя се малко от прясното мляко и се разбърква до гладка каша. Добавят се разбитите жълтъци, разбърква се добре. Добавя се и останалото прясно мляко, затоплено, на тънка струйка. Тенджерата се слага на котлона и кремът се бърка на слаб огън докато се сгъсти. Една ванилия и половин капсулка лимонова есенция завършват крема. След като поизстине се добавя маслото и хубаво се разбърква.
Кремът става бледо жълт, гладък и лъскав, много ароматен и има страхотен вкус!




Да ви е сладко!


6 коментара:

  1. Не мога да устоявям на еклери..от дете това ми е любимия десерт заедно с тирамисуто..а тук изглеждат много добри ! Ех, еклери.. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, и за мен са неустоими. Радвам се, че ви харесват, направете си ги и им се насладете с любими хора!

      Изтриване
  2. Аз ги пълня със разбита сметана стават много по леки и вкусни

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, може и със сметана, въпрос на вкус. Мисля дори, че в много рецепти смесват сметана и крем. Лично аз предпочитам такъв крем пред разбита сметана, на мен тя ми е по-тежка. А скоро ще предложа и вариант с по-простичък, но не по-малко вкусен крем за еклери, който вкъщи правя и само като кремче. Хубаво е човек да опитва различни вкусове. Поздрави!

      Изтриване
  3. здравейте,еклерите са страхотен десерт и ние много ги обичаме ,но всеки път като ги изпека и след това се сплескват защо се плучава така ,ако ми отговорите ще се радвам .Именно поради тази причина още не съм опитала да приготвя от вашите.Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Честито Рождество Христово!
      За еклерите - опитайте да ги печете "една идея повече" отколкото ви се струва, че е необходимо, оставете ги да покафенеят. И не ги вадете от фурната след като изключите, оставете ги вътре да изстинат. Разбира се пак ще има някои,които ще се сплескат, но в повечето случаи така стават по-сполучливи. Аз лично ги харесвам по-белички, и затова не ги пека много, и при мен се получава така. Ще се радвам да споделите дали са станали сполучливи. дори и сплескани, като ги напълните с крем, ще се издуят, а пък са толкова вкусни...Желая ви хубава Коледа!

      Изтриване