петък, 31 май 2013 г.

Руло с мак


Продукти за тестото:
1 пак. суха мая;
1 ч.ч. прясно мляко /леко затоплено/;
2 с.л. захар;
500 гр. брашно;
1 яйце;
150 гр. разтопено масло.

За плънката:
150 гр. маково семе;
1/2 ч.ч. прясно мляко;
1/2 ч.ч. захар;
1 ванилия или 1 ч.л. ванилов екстракт.

Заб.: Дозата е за две рула.
Ако не харесвате маково семе, може да направите рулата с плънка от сладко и орехи например.

Приготвяне на плънката:
Най-напред смиламе доколкото е възможно маковото семе. Кипваме млякото и захарта и заливаме семенцата. Покриваме съда и оставяме настрана може би повече от час, за да може макът да поеме сладкото мляко. Добавяме ванилията.

Приготвяне на тестото:
В купичка сипваме маята, захарта и около половината от прясното мляко и оставяме за 5 минути. В по-голям съд сипваме брашното, яйцето, маслото, останалото мляко, добавяме и сместа с маята и замесваме тесто. Получава се гладко, меко и нелепнещо тесто, слагаме го в купа и го покриваме с фолио да втаса. Когато удвои обема си, го разделяме на две части. Разточваме всяка от тях на правоъгълник, разнасяме от плънката и завиваме на руло. Тук да вмъкна, че ако плънката е още доста водниста трябва да отцедим маковото семе от излишното мляко. Слагаме рулата в продълговати форми и оставяме да втасат отново. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 40 минути докато рулото хубаво се зачерви. Много е вкусно докато е топло.



Да ви е сладко!

7 коментара:

  1. Изглеждат много апетитни и с тази коричка... Дори аз усещам уханието им.
    Поздрави, Мари!

    ОтговорИзтриване
  2. Мари, много обичам мак идругите пльнки са страхотни! Правила сьм с козуначено тесто.Снимките са много апетитни!

    ОтговорИзтриване
  3. О, това е любимото ми руло :) Не сменям плънката с нищо друго :). Ах, Мари, гледайки снимките пак ми се прииска... обожавам го. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Гери, Бети, Снежи! Маковото семе е специфично и не всеки го обича, но и аз много го харесвам в тестени изделия. Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  5. Великолепни рула,Мари,със сигурност са страшно вкусни и ароматни!Хубав понеделник и ведро лято!

    ОтговорИзтриване
  6. Това руло е характерно за Сърбия. Много ми е любимо и винаги си купувам, когато ходим в Белград! Вече ще го правя и вкъщи и съм убедена, че домашното ще е по-вкусно. Благодаря Ви за рецептата!

    ОтговорИзтриване