неделя, 16 юни 2013 г.

Сиропирани канелено-какаови рулца

Канелени рулца с какао и сиропирани. Според мен така са много по-сочни и вкусни.
Тестото е същото като при рулото с мак.

Продукти за тестото:
1 пак. суха мая;
1 ч.ч. прясно мляко /леко затоплено/;
2 с.л. захар;
500 гр. брашно;
1 яйце;
150 гр. разтопено масло.
 Заб.: Дозата е за две тавички /с диаметър 25-26см./

За намазване:
50 грама масло;
3 ч.л. канела;
3 ч.л. какао.

Приготвяне:
Най-напред разтопяваме маслото на слаб котлон и добавяме към него канелата и какаото. С това сместа за намазване е готова.

Приготвяне на тестото:
В купичка сипваме маята, захарта и около половината от прясното мляко и оставяме за 5 минути. В по-голям съд сипваме брашното, яйцето, маслото, останалото мляко, добавяме и сместа с маята и замесваме тесто. Получава се гладко, меко и нелепнещо тесто, слагаме го в купа и го покриваме с фолио да втаса. Когато удвои обема си, го разделяме на две части. Разточваме всяка от тях на правоъгълник, намазваме с приготвената смес и завиваме на руло. Нарязваме го на парченца с дебелина около 1-1,5см. и ги подреждаме легнали в намаслена тавичка.
Отново оставяме да втаса и печем в предварително загрята фурна около 30 минути докато хубаво се зачерви. По уханието на канела и какао ще разберем, че е готово.


Приготвяме сироп като в малка тенджерка на котлона смесим 1 чаша /кафява/ захар и 1 чаша вода. Сиропът ври около 3 до 5 минути и е готов.
Когато сладкишът изстине го заливаме с горещия сироп и завиваме с фолио да поеме.
На другия ден е по-вкусен. Може да го сервираме целия, или накъсан на охлювчета. Така сиропиран прилича на ориенталски сладкиш, за любителите на по-сладките десерти.



Да ви е сладко!

10 коментара:

  1. Напомня ми малко на маймунския хляб. Предполагам, че наистина е много вкусно, а и сиропиран.. Чудесно, Мари, поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Гери! Нямам рецепта за този маймунски хляб, веднъж гледах мисля в "Пекарната на Рудолф" питка, оформена на топчета, която той наричаше така, но ако не се лъжа беше солена. А иначе тези охлювчета са доста сочни и сладки. Има хора, които не обичат напоени сладкиши, въпрос на вкус, на мен са ми любими - реване, саварини, саралии..., да спра дотук, че...
    Поздрави и на теб! П.С.Ти не учиш ли ;)?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Определено и на мен сиропираните сладкиши са ми слабост. Не знам какво имаш предвид с "Ти не учиш ли?", но ще отговоря по двата начина, които разбирам. Уча, да, следвам журналистика. И уча за изпитите в момента, да, но чрез блоговете се разсейвам и си почивам.
      Хубав ден! :)

      Изтриване
    2. Гери,знам че си в сесия, беше споменала в твой пост, но като видях, че се отбиваш тук-там и затова те попитах малко на шега дали учиш /в момента/. Желая ти успех на изпитите!

      Изтриване
  3. Мари, такъв аромат се носи, че нямам думи. Направо са чудни тези рулца. Усмихнат следобед, мила!

    ОтговорИзтриване
  4. Много ароматни! За мен без сироп, а за останалите у дома - обезателно напоени с мнооого сироп! :)
    Приятна неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Невероятни, ароматни и много красиви рулца! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Таня, Тили, Катя, благодаря че се отбихте. Радвам се, че ви харесват рулцата. Поздрави и на вас!

    ОтговорИзтриване
  7. Мари,като един голям фен на сочните десерти и на аромата на канела не мога да замижам пред твоето предложение,напротив,много ми допада!Сърдечна прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Роси, благодаря ти за хубавите думи, радвам се че надникна при мен.Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване