четвъртък, 21 февруари 2013 г.

Воловани с праз и спанак

Ефектно и лесно за приготвяне предястие.

Продукти:
1 пакет бутер тесто от малките;
1 стрък праз;
2 шепи спанак;
200 грама сирене;
6 бр. пъдпъдъчи яйца;
1 яйце за намазване или само жълтък.

Приготвяне:
Нарязваме с ринг или чаша кръгчета върху тестото. На половината от тях правим дупка в средата като изрязваме с по-малка чаша.
Постиламе хартия за печене в тава и нареждаме големите кръгове.
Намазваме с вода получените пръстени от едната страна и ги поставяме върху кръговете, така че да прилепнат. Не притискаме!

Задушаваме праза и спанака поотделно в малко масло. Надробяваме по малко сирене и на двете места. Поставяме от така получените смеси по 2-3 чаени лъжички във всеки пръстен, като в средата правим дупчица с пръст. Намазваме отстрани пръстените с разбито яйце.
Нареждаме върху хартията и останалите по-малки кръгове от тесто и ги намазваме с яйце.
Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса докато волованите се надигнат и зачервят.
Отваряме фурната и без да вадим навън цялата тава сипваме по едно пъдпъдъче яйце във всяка дупчица. Тъй като пъдпъдъчите яйца се чупят трудно, може предварително да си ги приготвим в малки купички.
Връщаме във фурната за 5 минути, изключваме и оставяме малко, не бързаме да ги вадим.
Всъщност когато бутер тестото е добре изпечено няма да спадне дори и да го извадим в този момент.
Насладете се!




















Добър апетит!

2 коментара:

  1. Много симпатични са волованите, Мари!Това е любимото ми предястие, което приготвям много често и точно с праз и със спанак.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Соня!Аз отдавна не ги бях правила.Виждам, че и ти имаш кулинарен кът, ще го разгледам с удоволствие.Поздрави!

      Изтриване