вторник, 26 март 2013 г.

Саварини
















Сладки, сочни саварини за любителите на сиропираните десерти. С техния характерен вкус на сладък хляб, въздушна структура и напоени с ароматен сладък сироп, имат много много почитатели.

Продукти:
15 гр.мая;
120 гр. хладко прясно мляко;
300 гр. брашно;
3 яйца;
2 с.л. захар;
1 ч.л. сол;
80 гр. размекнато масло.

За сиропа:
2 ч.ч. захар - може и кафява;
2 ч.ч. вода;
1 ванилия.

Приготвяне:
Разтваряме маята в млякото и захарта. В купа сипваме брашното, маята, яйцата, солта и омесваме /може и с миксер/. Добавяме маслото и доомесваме. Покриваме с фолио и оставяме на топло да втаса. Намазваме формички с масло и ги напълваме на 3/4. Оставяме отново да втасат. Намазваме с разбит жълтък и печем на 180 градуса около 15-20 минути.
Приготвяме сироп от 2 ч.ч.захар и 2 ч.ч.вода. Сместа ври на котлона около 5 минути, не бива много да се сгъстява, за да могат добре да се напоят саварините,добавяме есенция ванилия. Вече охладени заливаме или потопяваме в горещия сироп. Ако желаем може да им капнем по малко ром.
Оставяме саварините добре да поемат от сиропа, за да станат много сочни.
При сервиране пълним със сметана и украсяваме с плодове.

Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Чудесни са. Поздравления. Усмихнат ден ти желая.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Таня! Поздрави и на теб!

      Изтриване