сряда, 6 март 2013 г.

Блини

Вариант на палачинки, но с мая и време за втасване.
Вкусът е малко по-различен, поради размера си са много симпатични и в различни варианти много апетитни.

Продукти:
3 яйца, разделени на жълтъци и белтъци;
1 ч.ч. кисело мляко или заквасена сметана;
3 кафеени чашки прясно мляко - леко топло;
1 пакетче суха мая;
1 ч.л. захар;
чаша и половина до две чаши брашно;
щипка сол.

Приготвяне:
Разбиваме жълтъците с киселото мляко. Разтваряме маята със захарта в малко прясно мляко. Прибавяме я към жълтъците, добавяме и останалото прясно мляко. Добавяме брашното и щипка сол и разбъркваме докато сместа стане гладка. Не бива да е много рядка, нито много гъста. Покриваме купата с фолио и оставяме на топло около час.
Разбиваме белтъците на сняг. Внимателно ги добавяме към сместа и разбъркваме с шпатула докато ги поеме. Сместа е пълна с мехурчета въздух. В намаслен тиган сипваме по една супена лъжица и като се зачервят ги обръщаме и от другата страна.
Стават много нежни, миришат на мая и масло и са чудесна закуска.
Може да ги поднесете като солени тортички със салата между пластовете или с крем, или пък със сладко и шоколад, както предпочитате.


 Да ви е сладко!

4 коментара:

  1. Привет, Мари, прелестни са блините! Просто неустоими!

    ОтговорИзтриване
  2. Бързо, лесно и неуписуемо вкусно ! Любимата закуска на малкия ми юнак :) Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Да, децата много харесват палачинки и блини във всичките им варианти.И не само децата, разбира се...

    ОтговорИзтриване