четвъртък, 9 май 2013 г.

Пай с пресен лук и варени яйца

Изключително приятен пай с пресен лук  варени яйца, обгърнати в нежно кексово тесто.
Рецептата е от тук, като я промених малко - добавих към плънката кашкавал, а в тестото намалих захарта за сметка на солта, лукът не задушавах предварително.
Опитайте, ще ви хареса!


Продукти за тестото:
400 гр. заквасена сметана;
2 яйца;
150 гр. разтопено краве масло;
300 гр. брашно;
1,5 ч.л. бакпулвер;
1 с.л. захар;
1,5-2 ч.л. сол.

За плънката:
6 бр. варени яйца - настъргани;
2 връзки пресен лук, нарязан;
100 гр. кашкавал - настърган;
сол и пипер на вкус.

Приготвяне:
Разбъркваме сметаната с яйцата, добавяме маслото, солта, захарта, брашното и бакпулвера. Разбъркваме хубаво с бъркалка до гладкост. Получава се смес като кексово тесто, има нежна текстура.
Намасляваме тавичка и поръсваме с брашно. Разстиламе половината от тестото внимателно по дъното. Посипваме половината от нарязания лук, настърганите сварени яйца, посоляваме, добавяме черен пипер по желание. Върху яйцата разстиламе останалия лук, върху него настъргания кашкавал и най-отгоре другата половина от тестото. Внимателно разстиламе върху цялата плънка и заглаждаме. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30-40 минути или докато хубаво се зачерви. Разнася се страхотен аромат.
Това е, лесно е, бързо и много вкусно.
С чаша червено вино...


Добър апетит!

4 коментара:

  1. Мари, както винаги оригинални и лесни за приготвяне идеи. Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудно изглежда и звучи. Пък и е идеално като за след Великден.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесен пай, наистина някак нежен и много подходящ за след празниците. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря ви,наистина е бърз и вкусен,и аз харесвам лесните и простички рецепти.
    Хубав ден и на вас!

    ОтговорИзтриване