събота, 15 юни 2013 г.

Картофен киш с тиквички



Много приятно ястие без месо, за основа са пресни картофи, пълнежът е от леко задушени тиквички с чесън, свежо сирене и заливка от мляко и яйца. Опитайте и да ви е сладко!

Продукти за основата:
6 средно големи картофа;
1 връзка пресен лук;
3 яйца;
сол на вкус.

За плънката:
3 малки до средно големи тиквички;
1 глава пресен чесън;
200-250 грама свежо или обикновено сирене.

За заливката:
3 яйца;
1 ч.ч. прясно мляко /непълна/;
щипка сол;
кашкавал за поръсване - около 50-100 грама.

Приготвяне на основата:
Сваряваме картофите без да ги преварим. Намачкваме ги, овкусяваме със сол, прибавяме към тях нарязания на ситно пресен лук и яйцата и разбъркваме добре докато се получи еднородна смес като за картофени кюфтета. Намазваме тавичка със зехтин и разнасяме сместа по дъното като отстрани вдигаме малък борд, така че да се получи нещо като купа от картофената смес.

Приготвяне на плънката:
Нарязваме тиквичките на тънки лентички, може и с белачката за зеленчуци. В тиган сипваме малко зехтин и ги задушаваме за кратко заедно с нарязания чесън.
Дърпаме от котлона и сипваме тиквичките върху картофената смес /във вдлъбнатата част/.
Отгоре надробяваме сиренето. В купа разбъркваме  яйцата и млякото, посоляваме /ако сиренето не е солено/ и заливаме тиквичките. Печем ястието на 180 градуса на долен реотан с вентилатор около 30 минути.
Към края на печенето поръсваме отгоре с настърган кашкавал.

Добър апетит!

3 коментара:

  1. Много интересно предложение, Мари, не се съмнявам, че е вкусно.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно съчетание на продуктите и е много вкусно!
    Поздрави и приятна неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря, Гери и Тили! Хубава неделя и на вас!

    ОтговорИзтриване