сряда, 27 февруари 2013 г.

Крем карамел


Всеки е опитвал крем карамел и може би няма човек, който да не го харесва.
Едновременно обикновен и изискан, банален или оригинален, този крем е "класика в жанра".


Със забележката, че аз най-вероятно не го правя по класическата рецепта ви представям моя крем карамел.

Продукти:
7 яйца;
1 литър прясно мляко;
1 ванилия;
20 супени лъжици захар.

Начин на приготвяне:
Сипваме 5 лъжици от захарта в млякото и леко го затопляме на котлона.Дърпаме от котлона.
Разбиваме яйцата с 5 лъжици захар и ги добавяме към млякото.Прецеждаме яйчената смес.
Нареждаме си купичките за крема в тавичка /при мен излизат 11броя/.
В малка тенджерка сипваме останалата захар /10с.л./ и много малко вода - 2с.л.
Слагаме на силен котлон докато захарта стане на течен светлокафяв карамел.
Бързо и внимателно разливаме карамела по дъното на купичките.
Доливаме от яйчената смес, наливаме хладка вода в тавата и печем на ниска температура, до 150 градуса максимум като по време на печенето може да доливаме в тавата отдолу по малко студена вода.След около час, час и половина кремът е стегнал.


Получава се гладък, плътен и сладък крем.Карамелът също е посгъстен като сос, не е течен и страхотно овкусява крема.


Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Честита Баба Марта, Мари! С пожелания за здраве и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря!И аз ти пожелавам много здраве и щастие, както и да продължаваш да ни радваш и зареждаш!Поздрави!

      Изтриване