сряда, 17 април 2013 г.

Тройно-Шоколадова сметана


















Наситен шоколадов вкус, поднесен от нежна сметанова текстура. Без блат.
Рецептата видях тук, но предпочетох да направя десерта само от крема, всъщност не знам дали това е точната дума. Може да е парфе, или мус, не знам.
Доста е калоричен и е добре да се поднесе много малка порция. Но любителите на шоколада и сметаната ще го харесат.
Продукти за тъмния крем:
200 мл. сметана за готвене, ако не е подсладена плюс 80-100 гр. пудра захар;
100 гр. черен шоколад /60-70%/;
30 гр. масло.

Продукти за белия крем:
200 мл. сметана за готвене, ако не е подсладена плюс 80-100 гр. пудра захар;
100 гр. бял шоколад;
30 гр. масло.

Продукти за светло-кафявия крем:
200 мл. сметана за готвене, ако не е подсладена плюс 80-100 гр. пудра захар;
100 гр. млечен шоколад;
30 гр. масло.

Общо за трите - 1 желатин.

Приготвяне:
И трите крема ги правих почти успоредно, не един след друг.
В три големи купи сипваме по 200,мл. сметана за готвене /трябва да е студена от хладилника/, разбиваме на пухкав крем, като ако не е подсладена добавяме и по около 100 гр. пудра захар при разбиването. Според мен за сместа с белия шоколад е нужна по-малко захар.
Разтопяваме първо тъмния шоколад - натрошен го слагаме в малък съд заедно с 30 гр. масло и бъркаме непрекъснато на много слаб котлон на водна баня. Дърпаме от котлона.
По същия начин разтопяваме и другите два шоколада.
Сипваме тъмния шоколад в едната разбита сметана, смесваме.
Така разбъркваме и втората сметана с млечния шоколад, както третата сметана - с белия шоколад.
Сипваме желатина в малък съд в около 50-80мл. вода и след около 5 минути го слагаме на водна баня на слаб котлон и бъркаме докато се разтвори и стане /чист/ прозрачен.
Сипваме по 1/3 от желатина във всяка от смесите от сметана и шоколад и разбъркваме хубаво, може и с миксер.
В купа или форма постиламе фолио, наливаме едната смес, заравняваме, внимателно сипваме втората сметана, после третата. Покриваме с фолио и слагаме в хладилника за няколко часа.
Предполагам ще стане и във фризера - като сладолед. След като стегне, обръщаме в чиния, може да направим глазура или да поръсим с натрошени карамелизирани ядки.




































Да ви е сладко!

10 коментара:

  1. Здравей,Мари!
    Много приятно се изненадах от нещата ,които си приготвила!
    Поздравления за красивия и изкусителен десерт,който примамливо ми намига от снимките по-горе!
    Удоволствие беше да те посетя!
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей,Мира!
      Благодаря ти за хубавите думи! Аз също се радвам, че тук "срещам" така положителни и усмихнати хора,сякаш в ежедневието не сме такива.Може би защото тук темите са приятни и се правят с удоволствие и желание.Поздрави и от мен!

      Изтриване
  2. Изглежда великолепно и за този вкус подозирам, че у нас ще се води война :))
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Това е неустоимо!!! Прелест! Прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Блестяща идея,Мари!Много ми допада идеята и непременно ще взаимствам,красиво,креместо и вкусно!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря, момичета за поздравите и милите думи!И от мен поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Да, определено ще ни е сладко, Мари,
    страхотно предложение - ефектно, ароматно и красиво!
    Блогът ти е чудесен,
    с удоволствие се включвам към твоите последователи!
    Поздрави и пожелания за още творческо и кулинарно вдъхновение, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей,Диана!
      Благодаря ти за хубавите думи,зарадваха ме и ме заредиха с много настроение!Поздрави и на теб!

      Изтриване
  7. Охх, невероятно изглежда! Много вкусен и ефирен десерт!
    Весели празници ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей,Зорница, приятно ми е! Благодаря ти за комплимента, при теб също винаги откривам много интересни предложения.
      Хубави празнични дни!

      Изтриване