понеделник, 29 април 2013 г.

Лесен шоколадов блат


Този десерт може да се предложи самостоятелно, както и да се ползва като блат за торта. Става вкусен, влажен и без да се сиропира и е много лесен. Рецептата видях тук.

Продукти:
4 яйца;
2 ч.ч. захар;
1 ванилия;
1 ч.ч. прясно мляко;
1 ч.ч. олио /непълна/;
3 с.л. какао;
1 пакетче бакпулвер;
2 ч.ч. брашно.

Приготвяне:
Приготвяме си форма, в която ще печем, или тавичка, диаметър 24-26см. - слагаме хартия на дъното и леко я намасляваме.
Разбиваме с миксер яйцата със захарта и ванилията до получаването на пухкав крем. Добавяме олиото, прясното мляко, може да бъркаме с бъркалка, тъй като сместа е още много течна и ще пръска. Добавяме какаото. От тази смес си отделяме настрана една чаша, която ще ползваме като заливка на кекса като се опече. Ако го правите за блат, няма нужда да отделяте от сместа. Накрая добавяме брашното и бакпулвера, разбъркваме добре и сипваме в подготвената форма.
Печем на вентилатор, на 180 градуса около час, час и 10 минути, проверяваме с клечка или шишче дали е готово. Когато клечката излиза суха от тестото, значи е готово.
Изчакваме около 5-10 минути, надупчваме с клечка тук-там и заливаме с останалата смес, която заделихме по-рано, така, като е във формата. След като я поеме може да извадим от формата и да му се насладим. Наистина този кекс остава мек, влажен и не изсъхва и на другия ден, така че ще бъде подходящ за блат.




Да ви е сладко!

5 коментара:

  1. Изглежда много сочен и апетитен.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Звучи и изглежда супер. Успешен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. И на мен ми хареса рецептата на прочит. Благодаря, че сподели, Мари! Ще се възползвам някой ден! На снимките много добре изглежда! Поздрави и хубава предпразнична седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда наистина сочен и много вкусен. Прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Гери, приятно ми е!
    Таня,Снежи,Катя,благодаря! Наистина е много лесен десерт, и нали е шоколадов-вкъщи много се хареса.
    Хубави празнични дни!

    ОтговорИзтриване