Много приятно ястие без месо, за основа са пресни картофи, пълнежът е от леко задушени тиквички с чесън, свежо сирене и заливка от мляко и яйца. Опитайте и да ви е сладко!
6 средно големи картофа;
1 връзка пресен лук;
3 яйца;
сол на вкус.
За плънката:
3 малки до средно големи тиквички;
1 глава пресен чесън;
200-250 грама свежо или обикновено сирене.
За заливката:
3 яйца;
1 ч.ч. прясно мляко /непълна/;
щипка сол;
кашкавал за поръсване - около 50-100 грама.
Приготвяне на основата:
Сваряваме картофите без да ги преварим. Намачкваме ги, овкусяваме със сол, прибавяме към тях нарязания на ситно пресен лук и яйцата и разбъркваме добре докато се получи еднородна смес като за картофени кюфтета. Намазваме тавичка със зехтин и разнасяме сместа по дъното като отстрани вдигаме малък борд, така че да се получи нещо като купа от картофената смес.
Приготвяне на плънката:
Нарязваме тиквичките на тънки лентички, може и с белачката за зеленчуци. В тиган сипваме малко зехтин и ги задушаваме за кратко заедно с нарязания чесън.
Дърпаме от котлона и сипваме тиквичките върху картофената смес /във вдлъбнатата част/.
Отгоре надробяваме сиренето. В купа разбъркваме яйцата и млякото, посоляваме /ако сиренето не е солено/ и заливаме тиквичките. Печем ястието на 180 градуса на долен реотан с вентилатор около 30 минути.
Към края на печенето поръсваме отгоре с настърган кашкавал.
Добър апетит!
Много интересно предложение, Мари, не се съмнявам, че е вкусно.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Чудесно съчетание на продуктите и е много вкусно!
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятна неделя!
Благодаря, Гери и Тили! Хубава неделя и на вас!
ОтговорИзтриване