Този сладкиш правя за първи път. Заради тези специални кандирани корички има специфичен вкус, напомня ми за нещо от детството, има ронлива структура заради ядките и източен привкус. На мъжът ми много му допадна, аз очаквах по-фин и сочен десерт. Въпреки това любителите на ядките и лимоновия вкус струва ми се ще го харесат.
Продукти:
200 грама белени бадеми;
100 грама шамфъстък - ядка;
150 грама кандирани лимонови корички;
3 яйца, разделени на жълтъци и белтъци;
200 грама захар;
100 грама брашно;
Настъргана кора на 1 лимон.
Приготвяне:
Смиламе на ситно бадемите и шамфъстъка, разбъркваме ги с кандираните лимонови корички.
Разбиваме жълтъците със захарта, добавяме брашното, лимоновата кора и сместа с ядките. Разбиваме белтъците на твърд сняг и ги добавяме внимателно с шпатулка в сместа. Намазваме форма с масло и поръсваме с брашно. Сипваме сместа, заглаждаме и печем в предварително загрята фурна около 50 минути. Ако желаем може да направим лимонова глазура като смесим пудра захар и лимонов сок и да залеем сладкиша. Украсяваме по желание с натрошени ядки шамфъстък или лимонови корички.
Да ви е сладко!
Мари, чуден е сладкиша и с удоволствие си взимам едно голямо парче! Хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеТози сладкиш наистина звучи много ароматно и вкусно, Мари,
ОтговорИзтриванеизглежда свежо, ефектно и апетитно - обичам лимон, ядки и предполагам, че ще ми допадне.
Поздрави и хубави септемврийски дни, Диана
Катя, Дианка, благодаря за хубавите думи. Радвам се, че ви харесва. Поздрави и на двете!
ОтговорИзтриване