Тестото е същото като при рулото с мак.
Продукти за тестото:
1 пак. суха мая;
1 ч.ч. прясно мляко /леко затоплено/;
2 с.л. захар;
500 гр. брашно;
1 яйце;
150 гр. разтопено масло.
Заб.: Дозата е за две тавички /с диаметър 25-26см./
За намазване:
50 грама масло;
3 ч.л. канела;
3 ч.л. какао.
Приготвяне:
Най-напред разтопяваме маслото на слаб котлон и добавяме към него канелата и какаото. С това сместа за намазване е готова.
Приготвяне на тестото:
В купичка сипваме маята, захарта и около половината от прясното мляко и оставяме за 5 минути. В по-голям съд сипваме брашното, яйцето, маслото, останалото мляко, добавяме и сместа с маята и замесваме тесто. Получава се гладко, меко и нелепнещо тесто, слагаме го в купа и го покриваме с фолио да втаса. Когато удвои обема си, го разделяме на две части. Разточваме всяка от тях на правоъгълник, намазваме с приготвената смес и завиваме на руло. Нарязваме го на парченца с дебелина около 1-1,5см. и ги подреждаме легнали в намаслена тавичка.
Отново оставяме да втаса и печем в предварително загрята фурна около 30 минути докато хубаво се зачерви. По уханието на канела и какао ще разберем, че е готово.
Приготвяме сироп като в малка тенджерка на котлона смесим 1 чаша /кафява/ захар и 1 чаша вода. Сиропът ври около 3 до 5 минути и е готов.
Когато сладкишът изстине го заливаме с горещия сироп и завиваме с фолио да поеме.
На другия ден е по-вкусен. Може да го сервираме целия, или накъсан на охлювчета. Така сиропиран прилича на ориенталски сладкиш, за любителите на по-сладките десерти.
Да ви е сладко!
Напомня ми малко на маймунския хляб. Предполагам, че наистина е много вкусно, а и сиропиран.. Чудесно, Мари, поздрави! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Гери! Нямам рецепта за този маймунски хляб, веднъж гледах мисля в "Пекарната на Рудолф" питка, оформена на топчета, която той наричаше така, но ако не се лъжа беше солена. А иначе тези охлювчета са доста сочни и сладки. Има хора, които не обичат напоени сладкиши, въпрос на вкус, на мен са ми любими - реване, саварини, саралии..., да спра дотук, че...
ОтговорИзтриванеПоздрави и на теб! П.С.Ти не учиш ли ;)?
Определено и на мен сиропираните сладкиши са ми слабост. Не знам какво имаш предвид с "Ти не учиш ли?", но ще отговоря по двата начина, които разбирам. Уча, да, следвам журналистика. И уча за изпитите в момента, да, но чрез блоговете се разсейвам и си почивам.
ИзтриванеХубав ден! :)
Гери,знам че си в сесия, беше споменала в твой пост, но като видях, че се отбиваш тук-там и затова те попитах малко на шега дали учиш /в момента/. Желая ти успех на изпитите!
ИзтриванеМари, такъв аромат се носи, че нямам думи. Направо са чудни тези рулца. Усмихнат следобед, мила!
ОтговорИзтриванеМного ароматни! За мен без сироп, а за останалите у дома - обезателно напоени с мнооого сироп! :)
ОтговорИзтриванеПриятна неделна вечер!
Невероятни, ароматни и много красиви рулца! Поздрави!
ОтговорИзтриванеТаня, Тили, Катя, благодаря че се отбихте. Радвам се, че ви харесват рулцата. Поздрави и на вас!
ОтговорИзтриванеМари,като един голям фен на сочните десерти и на аромата на канела не мога да замижам пред твоето предложение,напротив,много ми допада!Сърдечна прегръдка от мен!
ОтговорИзтриванеРоси, благодаря ти за хубавите думи, радвам се че надникна при мен.Поздрави и хубави почивни дни!
ОтговорИзтриване